Er zijn zoveel varianten van koffie, dat je bijna niet meer weet welke er nou gewoon ‘normale’ koffie is. Als er bij een apparaat geen ‘koffie’ staat, maar alleen de varianten, wist ik in eerste instantie niet welke ik nou moest indrukken om tot gewoon een ‘normaal kopje koffie’ te komen. De lungo is eigenlijk de variant die daar het meest dichtbij komt, naar mijn mening. Je hebt hem vast een keer gedronken zonder dat je het door hebt gehad. In dit artikel duiken we dieper in op de Lungo: wat is het, hoe zet je het en hoeveel verschil is er met andere koffiesoorten.
Een lungo is een uitgerekte espresso. Letterlijk betekent het ‘lange koffie’ in de Italiaanse taal. Hij wordt met meer water gezet dan een standaard espresso (zoals bijvoorbeeld bij de Americano.
Zie Wat is een koffie Americano?). De smaak is minder intens, maar het behoud de smaak van de koffiebonen. Het kan echter wel bitterder smaken. In plaats van de gebruikelijke 25ml tot 40ml voor een espresso, wordt er bij een lungo ongeveer 50ml tot 60ml water gebruikt (soms wel 80ml).
Wat is het verschil met een Espresso en Americano?
Een lungo lijkt erg veel op een espresso. Maar er zijn wel veel verschillen:
- Espresso: De klassieke espresso wordt met 25ml – 40ml water bereid. Het heeft een intense smaak.
- Lungo: Een lungo heeft een langere extractietijd. Dat wil zeggen dat er meer van de (slechte) componenten van de bonen worden meegenomen in het water. Het smaakt dus wel minder bitter, echter is het wel voller van smaak om de een of andere gekke reden. Dat komt dus daardoor.
- Americano: Bij een americano wordt er los heet water toegevoegd naderhand. Bij een lungo gaat er simpelweg meer water door de koffiebonen heen. Een Americano is over het algemeen minder bitter en milder van smaak.
Hoe zet je een perfecte Lungo?
Nou hoe maak je dan een perfecte lungo? Nou gewoon twee keer op het knopje drukken van espresso! 😜 Nee zonder dollen, hier is een stap voor stap handleiding.
Benodigdheden
- Espresso machine
- Versgemalen koffiebonen (medium tot donkere branding)
- Gefilterd water
- Een kopje (ja hehe! Anders kun je de koffie niet opvangen, je kunt er moeilijk met je mond boven hangen hahaha)
Bereidingswijze
- Kies de juiste koffiebonen – heel belangrijk! Gebruik geen licht gebrande bonen, want dan komen juist zure smaken naar voren. Ik zou dus medium tot donker gebrande bonen gebruiken.
- Maal de bonen op de juiste manier – Maal ze iets groffer dan bij een espresso, om de overextractie te voorkomen (en dat voorkomt een wel heel bittere smaak!)
- Meet de juiste hoeveelheid gram bonen – Gebruik ongeveer 7 tot 9 gram voor 1 shot. Gaat er meer in je bakje? Gebruik dan ongeveerv 12 – 14 gram. Ik zelf kan er zelfs 16 – 18 gram in doen.
- Stel je espressomachine in op een langere doorlooptijd – Een lungo heeft ongeveer 50ml tot 60ml water nodig en een doorlooptijd van 40 tot 60 seconden.
- Geniet van je lungo – Serveer direct en proef de volle, complexe smaken
De smaak: Wat kun je verwachten?
De smaak is minder intens dan die van een espresso. Echter, kan deze wel bitterder smaken omdat het water alle (dus ook “slechte”) componenten van de gemalen koffiebonen meeneemt. Het is helemaal afhankelijk van de bonen die je gebruikt, maar je kan een heel goed gebalanceerde smaak hebben met tonen van bijvoorbeeld fruit of chocolade.
Welke bonen kun je het beste gebruiken?
Voor het beste resultaat, kun je het beste medium tot donker gebrande bonen gebruiken. Waarom? Omdat wanneer je licht gebrande bonen gebruikt, de smaak minder sterk is. (wat opzich bij elke andere kop koffie net zo logisch is, maar bij de lungo nog belangrijker omdat je hem ‘langer’ zet)
- Braziliaanse bonen – Tonen van chocolade (ja ik dacht eerst ook dat het onzin was – zie Mijn eerste reis in de koffie wereld. – maar je proeft echt verschil tussen de verschillende bonen)
- Ethiopische bonen – Licht fruitige en vooral frisse (lees ook: citrus) tonen.
- Colombiaanse bonen – Echt fruitige tonen (probeer maar eens deze verschillende bonen uit, dan begrijp je wat ik bedoel)
Lungo varaties: Voor als je het net ff anders wilt
- Lungo Macchiato – Een lungo met een kleine hoeveelheid melkschuim erop
- Iced Lungo – Je raadt het al: Een lungo met ijsblokjes basically. Perfect voor in de zomer!
- Lungo met een klein beetje siroop – Voeg een beetje vanille of andere smaak siroop toe voor een zoetere smaak. Als je bijvoorbeeld de ethiopische bonen gebruikt.
Lungo en invloed op je gezondheid
- Vol met antioxidanten – Koffie antioxidanten werken ontstekingsremmend en verkleinen je risico op chronische ziektes.
- Caffeïneboost – Hoewel minder intens kwa smaak, heeft een lungo dezelfde hoeveelheid caffeine als een espresso, dus geeft ie je nog steeds de caffeineboost die je nodig hebt! (Tenzij je decaffe bonen gebruikt natuurlijk)
- Minder zuur – Doordat de lungo een langere doorlooptijd heeft, smaakt ie minder zuur en valt ie wat minder zwaar op de maag als je sneller last hebt van maagzuur.
Conclusie
Als je de Americano te slap vind, maar de Espresso te sterk, is de lungo het perfecte type koffie die je moet proberen! Het is sterker dan een Americano (ook wel bitterder kwa smaak), maar minder sterk dan een Espresso. Je kunt er mooi mee experimenteren wanneer je een Espresso machine in huis hebt. Druk gewoon 2 keer op de koffie knop en je hebt een lungo.
Eén antwoord op “Wat is een koffie lungo?”